22 Oktober 2012

CARA-CARA MEMBUAT KRAFTANGAN DARI KAIN FELT




ASSALAMUALAIKUM..........
Hari ni saya nak berkongsi cara membuat kraftangan menggunakan kain felt. Kain felt ni memang cantik sebab warnanya yang terang dan tebal. Kalau buat kraf memang mudah dan cantik.......

Hari ni saya nak ajar kawan-kawan membuat key chain daripada kain felt. Boleh buat duit tau kalau rajin. Tapi saya ni buat sebab suka-suka jer. Saya suka pada benda yang cantik dan suka create dan tiru orang kalau idea nya cantik dan menawan hati................ kepada sesiapa yang rasa ideanya saya ambil tu janganlah marah yer. Kita kongsi sesama kay sebab berkongi tu dapat PAHALA tau.. tambah lagi mengajar orang . 


Okaylah ,tanpa membuang masa mari sama-sama kita lihat dulu bahan dan peralatan yang diperlukan yntuk membuat key chain.

1. kain felt yang boleh dibeli di kedai menjahit
2. benang tebal yang lebih kurang sama dengan warna kain
3. jarum yang berlubang besar
4. butang yang pelbagai warna untuk hiasan
5. gunting yang tajam

Langkah-langkah untuk membuat nye.....

1. Lukis bentuk apa yang kita suka pada kain felt kemudian potong kain tersebut
2. Jahit kain dan tinggalkan sedikit lubang ..... 
3. Masukkan kapas kedalam kain kemudian jahit sehingga habis. 
4. Benang yang lebih jangan dipotong sebab nak buat tangkainya.
5. Ambil tali key chain dan sambungkan pada benang tersebut.
6. Untuk decorate pula, bolehla jahitkan butang pada mana-2 bahagian yang disukai. 
7. sah selesai....leh la bubuh kunci atau buat handphone punya tangkai..

Kepada kekawan yang dah cuba tu... leh la komen dalam blog saya... jadik atau tidak.



SELAMAT MENCUBA.........





17 Oktober 2012

CARACARA MEMBUAT BANTAL YANG MUDAH.....




Apa khabar kekawan....? hari ni sy nak  kongsi cara membuat sarung bantal yang cantik. Sebenarnya saya pun tak pandai sangat tapi saya ambik ni dari blog orang lain untuk dikongsi bersama... Buat bantal ni bukannya susah sangat cuma nak ada minat dan kreatifkan...
Kat umah saya ni adalah yang saya buat sendiri tapi yang tak ada corak dan tampalan lah cuma basic nak buat bantal tu saya tahu. Di sini saya nak kongsi sesama kekawan cara nak buat bantal dan decorate sekali biar cantik...
Jom kita cuba kay..

Gambar ni saya amik dari blog lain. ... saja buat tatapan.





Mula mula sediakan bahan2nya.....

bahan-bahannya ialah:
1. kain ( sebaiknya kain kapas)
2. jarum dan benang
3. Riben 2 warna( ikut suka )
4. kain kosong yang kontras warnanya dengan kain sarung
5. zip

CARA MEMBUATNYA
  
Potong empat segi sama ikut besar yang kekawan nak. Kalau ada sarung bantal lama, leh ler ukur. Pas tu jahit dahulu zip. Untuk menjahit zip, kita hendaklah membuat lipatan kedalam dalam 1/2 inci dahulu di kedua-dua belah untuk memastikan kan bantal kita nanti nampak kemas. kemudian setelah selesai, barulah dijahit dikeliling bantal dari bahagian dalam. pastikan jahitan dimatikan disetiap penjuru bantal supaya tidak cepat terbuka dan tahan lama. 

Untuk dekorasinya leh la buat cam dalam gambar tu.... tampallah apa yang ada. kalau ada bunga leh la bubuh. Tapi kalau saya ,saya suka yang simple sebab anak saya suka guna bantal untuk dipeluk. Jadi saya tak bubuh apa-2 bunga dan tampalan. 


SELAMAT MENCUBA.........